This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Wednesday, December 17, 2014

Aku Obesiti 120KG Gemuk nak Kurus - Bahagian 1

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca semua.

Terima kasih kerana sudi singgah untuk membaca entri ini.

Entri ini berceritakan tentang bermulanya kembara cabaran aku nak kurus.
Dan sudah pasti saya akan lakukan cabaran ini dengan mengambil suppliment Shaklee.

Alhamdulillah.
Bersyukur sangat-sangat kepada Allah kerana memakbulkan doa aku, umi, ayah, isteri tercinta dan kawan-kawan semua yang tidak putus-putus supaya aku kurus. Aamiin.

Kini sudah 3 minggu menjalani Fasa Pertama untuk kurus.

Berat badan aku , berjaya diturunkan dari 120.0 KG ke 113.0 KG.

Namun, masuk minggu ke-2, berat badan aku 114.0 KG. Ianya kekal sehingga awal minggu ke-3.
Sudah! Berat aku dah segan nak turun.
Macamana ni?

Panik? Sudah tentu ada panik sikit.
Walau bagaimana sekalipun, nak kuruskan badan kena ada ilmu.
Berat badan segan nak turun, dipanggil Platue.

Platue berlaku sebab BMR, DCR dan mDCR semasa kita sudah tidak boleh diterima pakai.
Aku kena kira semula BMR, DCR dan setkan semula mDCR aku.

Alhamdulillah, di penghujung minggu ke-3, berat badan aku berjaya turun sebanyak 1.0 KG, menjadi 113.0 KG.

Kenapa tidak boleh skip jadual makan?

Klik pada gambara rajah untuk paparan lebih jelas.
 Jika skip jadual makan sebab nak kurus atau sibuk, kadar metabolisma badan anda akan menurun.
Lebih teruk lagi, badan akan fikir kita tak cukup makan. Apabila kita makan, badan akan simpan tenaga dalam bentuk lemak untuk reserve bila-bila masa jika kita tak cukup makan.
Dengan ini, kita akan jadi semakin gemuk!
Menakutkan kan ?

Klik pada gambara rajah untuk paparan lebih jelas.
 Sarapan pagi paling penting. Anda tak digalakkan skip.

Klik pada gambara rajah untuk paparan lebih jelas.
Mungkin juga anda fikir, jika anda skip makan membantu anda untuk kurus.
NO WAY !!!
Dengan skip makan, nafsu makan anda akan meningkat dengan tinggi secara tak sedar.
Sebaik-baiknya, anda masih makan, walaupun sekerap mana, tapi dalam kuantiti yang kecil.


Terima kasih kerana sudi luangkan masa anda membaca entri ini.

Tolong jangan copy & paste entri ini, melainkan anda rasa entri ini ialah ilmu yang berguna untuk dikongsikan.

Sila hubungi saya untuk pesanan produk Shaklee,
dan pertanyaan/ konsultasi percuma:

Nama: Afham Rusli
SMS/Call/Whatsapp : 013-624 2598
Email : afhamrusli@gmail.com
Facebook : Afham Rusli
Facebook page : Afham Rusli

Monday, December 15, 2014

[NECK - entri 2] Teknik Diet Yang Betul

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Entri kali ini, berkaitan dengan Teknik Diet Yang Betul.

Sekiranya anda belum membaca entri sebelum ini. Saya sarankan anda membacanya terlebih dahulu dengan klik di sini. Sebab entri ini, ada berkaitan juga dengan entri itu.

Sebelum kita bermula, suka untuk saya perkenalkan singkatan-singkatan ini, untuk memudahkan anda faham.

BMR = Basal Metabolic Rate, kadar kalori yang diperlukan badan kita untuk membolehkan badan berfungsi, seperti bernafas, degupan jantung, mencerna makanan dan banyak lagi fungsi asas badan yang diluar kawalan kita atau berfungsi tanpa perlu kawalan kita.

DCR = Daily Calorie Requirement, keperluan kalori harian bagi mengekalkan berat badan semasa. DCR bergantung kepada umur, jantina, tinggi, berat, dan aktiviti harian kita.

mDCR = Modified Daily Calorie Requirement, pengubahsuaian keperluan kalori harian untuk membantu penurunan berat badan.

Bersedia dengan BMR dan DCR anda

Seeloknya, selepas anda kira, anda catat BMR dan DCR anda.

Sekiranya anda tidak catat, saya kongsikan kembali cara pengiraan BMR dan DCR untuk memudahkan anda membuat pengiraan semula.

BMR dan DCR boleh dikira dengan menggunakan formula Harris-Benedict seperti berikut:
Lelaki: BMR = 66 + (13.7 x KG) + (5 x CM) – (6.8 x UMUR)
Wanita: BMR = 655 + (9.6 x KG) + (1.8 x CM) – (4.7 x UMUR)
Dah dapat nilai BMR anda, nilai tu kena darab dengan ‘faktor aktiviti’ seperti berikut (pilih ikut keaktifan anda) untuk dapatkan DCR anda:
  • Tidak aktif (sedikit atau tiada senaman) = BMR x 1.2
  • Aktif (bersukan 1-3 hari seminggu) = BMR x 1.375
  • Agak aktif (bersukan 3-5 hari seminggu) = BMR x 1.55
  • Sangat aktif (bersukan 6-7 hari seminggu) = BMR x 1.725
  • Extra aktif (bersukan 2 kali sehari) = BMR x 1.9

Cara Diet yang Sihat Berpandukan BMR dan DCR

Klik pada gambar rajah untuk paparan lebih jelas.
Untuk amalkan diet yang sihat, anda perlu tahu setiap makanan yang anda makan, berapa kalorinya.

Adakah anda tahu berapa banyak kalori yang anda makan setiap hari?
Jika jawapan anda tak tahu.
Maka anda WAJIB TAHU!
Anda boleh download apps myfitnesspal ke dalam telefon pintar anda.
Atau, anda boleh dapatkan dan rujuk ebook yang disediakan oleh sususejat [dot] com (klik di sini).

Kemudian,

Sila rujuk BMR dan DCR masing-masing, dan cuba fahamkan mengikut situasi yang saya kongsikan.

Untuk memudahkan semua orang faham.
Saya gunakan contoh (tiada kaitan dengan sesiapa):
  • Encik Adam, berumur 30 tahun, tinggi 165cm.
  • Berat = 120KG
  • Kadar aktiviti: tiada bersenam.
  • BMR = 2000 kcal
  • DCR = 2500 kcal
Klik pada gambar rajah untuk paparan lebih jelas.

Situasi A - Encik Adam setkan mDCR sama dengan DCR tanpa bersenam

Sekiranya Encik Adam melakukan rutin hariannya dengan tanpa senaman dan mengambil jumlah kalori yang sama dengan DCR. Maka berat badan beliau tak akan berubah.

Paling menakutkan,
Jika Encik Adam berlarutan mengambil jumlah kalori yang sama setiap hari, berat badan beliau akan bertambah, apabila usianya semakin meningkat.

Situasi B - Encik Adam setkan mDCR sama dengan BMR tanpa bersenam

Pada awal-awal tadi, saya dah beritahu apa itu BMR.
"BMR ialah kadar kalori yang diperlukan badan kita untuk membolehkan badan berfungsi, seperti bernafas, degupan jantung, mencerna makanan dan banyak lagi fungsi asas badan yang diluar kawalan kita atau berfungsi tanpa perlu kawalan kita."
Encik Adam, mungkin berjaya kurus, atau mungkin juga gagal kurus.
Kerana pengambilan kalori beliau hanya cukup-cukup untuk badan beliau berfungsi.

Manakala, defisit atau pembakaran kalori beliau hanya berdasarkan pergerakan harian beliau.

Dikhuatiri beliau mungkin kepenatan kerana kekurangan tenaga.

Situasi C - Encik Adam setkan mDCR berada di antara BMR dan DCR tanpa bersenam

BMR Encik Adam, 2000 kcal, manakala DCR beliau, 2500 kcal.
Jika beliau mengambil kalori di antara BMR dan DCR, 2250 kcal.

Beliau berkemungkinan besar boleh kuruskan badan dengan baik tanpa mengganggu fungsi badan.

Situasi D - Encik Adam setkan mDCR lebih rendah dari BMR tanpa Bersenam

Encik Adam berkemungkinan besar, akan merendahkan kadar metabolisma badan beliau, lebih-lebih lagi untuk pembakaran tenaga bagi fungsi asas badan.

Berkemungkinan besar dia akan gagal untuk kurus dengan sihat.

Situasi E - Encik Adam setkan mDCR sama dengan BMR dan bersenam

Encik Adam nekad untuk turunkan berat badan disamping mengekalkan kalori yang sama dengan BMR untuk kekalkan metabolisma asas untuk fungsi badan.

Disebabkan Encik Adam hendak turunkan berat badan beliau sebanyak 20KG dalam jangka masa 4 bulan. Beliau boleh menggunakan apps myfitnesspal untuk ketahui berapa banyak pengambilan mDCR yang perlu beliau ambil. Setelah saya masukkan data ke dalam myfitnesspal, mDCR yang diberi ialah 1500 kcal.

mDCR 1500 kcal, adalah lebih rendah dari BMR beliau. Dimana situasi berkenaan sama dengan apa yang saya ceritakan di situasi D. Oleh itu, mDCR ini akan menggagalkan Encik Adam untuk kurus.

Namun, kita boleh guna pakai situasi seperti yang diceritakan di situasi B. Supaya badan Encik Adam boleh berfungsi dengan baik. Tapi kalau mDCR lebih tinggi dari 1500 kcal, gagal la Encik Adam untuk kuruskan 20KG berat badan beliau dalam jangka masa 4 bulan.

Tekniknya ialah bergini:
  • BMR = 2000 kcal
  • DCR = 2500 kcal
  • mDCR (myfitnesspal) = 1500 kcal
  • Kita modify mDCR = 1500 kcal + 500 kcal = BMR = 2000 kcal
Ada alasan kenapa saya tulis mDCR = 1500 kcal + 500 kcal.

Kalori intake harian Encik Adam masih 2000 kcal. Jadi memenuhi keperluan harian BMR beliau untuk kekalkan kadar metabolisma badan.

Encik Adam masih boleh jadikan mDCR harian beliau kepada 1500 kcal. Dengan syarat, beliau bersenam untuk bakar lebihan +500 kcal tadi.

Dengan itu, beliau akan berjaya kuruskan badan sebanyak 20KG dalam jangka masa 4 bulan.

Tahukah Anda Purata Penurunan Berat Badan dalam Sebulan

Purata penurunan berat badan dalam jangka masa sebulan ialah 4KG.

Anda disarankan sentiasa mengira semula BMR, DCR, dan setkan semula mDCR selepas sebulan ataupun selepas berat badan anda susut sebanyak 4KG atau lebih, berdasarkan berat badan anda yang baru. Bagi mengelak masalah Platue.

Ulangi pengiraan BMR, DCR dan setkan semula mDCR sehinggalah anda mencapai berat badan idaman anda!


Jom kuruskan badan dengan sihat bersama saya.
Anda boleh hubungi saya untuk pertanyaan.
Saya akan bantu anda untuk kurus.

Jika anda dapatkan set kurus anda dengan saya,
anda berpeluang untuk dapatkan konsultasi berterusan secara percuma.

Anda boleh hubungi saya, Afham Rusli dengan cara pilihan anda:
SMS/Call/Whatsapp/Telegram : 013-624 2598
Email : afhamrusli@gmail.com
Facebook : Afham Rusli
Facebook page : Afham-Rusli

Saya doakan anda kurus dan sihat.

Terima kasih kerana sudi luangkan masa anda membaca entri ini. 

Tolong jangan copy & paste entri ini, melainkan anda rasa entri ini ialah ilmu yang berguna untuk dikongsikan. 


[NECK - entri 3] Wajib Detox untuk Kurus

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Saya doakan anda berjaya, kaya dan kurus dengan sihat. 

Terima kasih kerana sudi singgah untuk membaca entri ini. 

Entri ini berceritakan tentang, PENTINGNYA DETOX UNTUK KURUS. 

Sebelum saya mulakan entri DETOX ni, saya nak kongsikan bahawa saya dalam proses kuruskan badan dengan sihat. Anda boleh baca entrinya di sini. Doakan saya dan anda berjaya kurus dengan sihat.

Alhamdulillah, sejak dalam program coaching kurus, dalam masa 3 minggu, saya telah berjaya turunkan berat badan saya dari 120.0 KG ke 113.0 KG, kurus 7 KG.

Mesti anda terkejutkan?
Nak kurus, anda wajib belajar memahami badan anda.
Bak kata pepatah, "tak kenal, maka tak cinta".
Saya juga bersenam, makan nasi, dan juga makan suppliment untuk membantu saya kurus dengan sihat.

Sejak itu, saya mula kenal dan cakna bab DETOX ni.

PENTING tau! Kalau anda betul-betul serious NAK KURUS!

Detox tu apa?

Sila klik pada gambar untuk paparan lebih jelas.

Detox ni, suatu proses pembersihan dari segala macam kotoran, toksin dan racun-racun yang kita ambil melalui pemakanan harian kita samada secara sengaja atau tak. 

Cuba anda bayangkan, sejak dari kecil kita mula makan macam-macam jenis makanan tanpa detox yang baik. Sekarang, badan dah makin naik dengan 'sihat'.

Secara semula jadi, badan kita mempunyai sistem detox tersendiri iaitu hati, usus, ginjal (buah pinggang), dan semua yang tersenarai dalam rajah di atas.

Namun, sebab kita ni, especially saya, suka sangat nak rasa makan itu, makan ini.
Tambahan pula kurang minum air masak. Memang cantik la!
Lama-kelamaan, kita menjadi penternak lemak dan toksin yang berjaya. Tahniah. Hehehe.

Anda perlu faham, DETOX dilakukan untuk memastikan sistem penghadaman usus kita dapat befungsi dengan baik dan memastikan kulit bersih serta segar. Selain itu ia juga turut memastikan sistem buah pinggang kita berjalan dengan lancar.

Apabila Badan Menjadi Jutawan toksin 

Toksin ni jahat!
Penyakit senang datang kalau dalam badan kita banyak toksin.
Silap haribulan, bukan setakat toksin suka jemput-jemput penyakit, malah penyakit susah nak sembuh.

Cuba anda tengok gambar usus di bawah ini, antara yang sihat sehingga yang banyak toksin jahat.

Sila klik pada gambar untuk paparan lebih jelas.

Bayangkan, disebabkan paras toksin yang tinggi dalam badan, banyak nutrisi dari makanan harian kita tidak dapat diserap dengan baik oleh badan.

End-up, kita kekurangan nutrisi. 

Oleh sebab itu, dengan rasminya badan kita akan menjadi tidak sihat. Sepertimana yang dikongsikan dalam gambar rajah di bawah.

Sila klik pada gambar untuk paparan lebih jelas.

Kenapa anda susah nak kurus jika belum detox?

Sila klik pada gambar untuk paparan lebih jelas.

Dalam gambar rajah berwarna hijau di atas, menceritakan pemasalahan seseorang untuk kurus sedangkan badannya belum detox toksin sepenuhnya.

Situasi Kuruskan Badan Tanpa Detox

Badan kita perlu neutralkan kadar toksin dalam badan.
Untuk itu, badan perlu menghasilkan banyak lemak untuk menyerap lebih banyak air.

Sekiranya, anda berjaya turunkan berat badan anda pada peringkat ini.
Anda berkemungkinan besar tidak kekal lama,  dan berat badan akan naik semula.
Harus diingat, kenaikan semula lemak badan akan terjadi lebih dari sebelumnya.

Situasi Kurukan Badan Dengan Detox Terlebih Dahulu

Dengan detoxkan badan kita terlebih dahulu, atau detox sambil-sambil kurus.
Badan kita dapat sesuaikan proses meneutralkan kadar toksin dalam badan dengan saiz badan kita yang mengecil.
Oleh itu, pembakaran lemak anda sudah berkesan menurunkan berat badan.

Kini, anda berjaya turunkan berat badan anda.

Wajib anda ingat, setiap pemakanan kita mengandungi toksin.
Saya sarankan anda untuk detox badan anda secara berterusan.
Untuk terus membantu badan anda meneutralkan toksin.
Supaya anda boleh kurus dengan sihat.

Kita boleh DETOX dengan 3 cara

PERTAMA - Puasa

Apabila kita berpuasa, badan akan melakukan proses detox semulajadi.

Namun, sebulan berpuasa di bulan Ramadhan, hanya pada penghujung Ramadhan, kita yang berbadan besar ni mula berasa badan ringan.
Dan mungkin ada juga antara kita dapat turunkan berat badan. Alhamdulillah.

Erti kata lain, detox dengan berpuasa boleh berjaya, dengan syarat anda berpuasa setiap hari. 


KEDUA - Makan Sayur dan Buah

Pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan membantu dalam proses detox.

Berikut adalah contoh sumber sayur dan buah yang penting untuk proses detox:

  • Sayur: Celery, kobis ungu, brokoli, salad, tomato, lobak
  • Buah: Epal hijau, nenas, pear, lemon dan oren

Namun, sanggupkah anda untuk makan sayur dan buah dengan kuantiti yang banyak di samping pengambilan karbo seperti nasi untuk seimbangkan pemakanan anda.

KETIGA - Ambil Suppliment DETOX

Ambil FULL PAKEJ DETOX untuk membantu penyingkiran toksin jahat dengan cepat.
Full pakej DETOX ni juga membantu memulihkan semula salur darah yang rosak dan menyihatkan kembali organ-organ dalaman yang sebelum ini terganggu dan tidak sihat disebabkan oleh kehadiran toksin yang tinggi dalam badan.
Dah lama toksin jahat bersarang dalam badan anda kan?
Maka mesti buat perubahan untuk diri sendiri.Full Pakej Suplemen Detox adalah seperti berikut:
  • ESP
  • Vitamin C
  • Herb-Lax
  • Alfalfa
  • Lecithin
  • DTX

Suppliment yang Tersenarai Turut ada Kebaikan Lain

  1. ESP ~ Mencantikkan kulit, membantu kenyangkan perut bagi yang diet, membantu menguatkan sel-sel badan yang lemah, pemakanan alternatif, nutrisi tambahan untuk badan.
  2. Vitamin C ~ Menguatkan sistem imunisasi badan, mencantikkan kulit, membantu dalam rawatan sakit kulit, nutrisi tambahan untuk badan.
  3. Alfalfa ~ Membantu bekalkan nutrisi kepada badan seperti multi-vitamin, bagi kaum wanita alfalfa banyak bantu menggalakkan susu ibu, turut membantu kesihatan wanita kerana khasiatnya menyamai kacip fatimah.
  4. Lecithin ~ Bantu pembuangan minyak dan lemak dalam badan.
Bagi saya Full Set Kurus (termasuk set detox) murah aje.
Sebab anda bukan hanya dapat guna suppliment tu untuk kurus dan detox.
Malah ada banyak kebaikan lain untuk menambah baik kesihatan anda.

Jom kuruskan badan dengan sihat bersama saya.
Anda boleh hubungi saya untuk pertanyaan.

Saya akan bantu anda untuk kurus.



Jika anda dapatkan set kurus dan set detox anda dengan saya,
anda berpeluang untuk dapatkan konsultasi berterusan secara percuma.



Anda boleh hubungi saya, Afham Rusli dengan cara pilihan anda:
SMS/Call/Whatsapp/Telegram : 013-624 2598
Email : afhamrusli@gmail.com

Facebook : Afham Rusli
Facebook page : Afham-Rusli

Saya doakan anda kurus dan sihat.

Terima kasih kerana sudi luangkan masa anda membaca entri ini. 

Tolong jangan copy & paste entri ini, melainkan anda rasa entri ini ialah ilmu yang berguna untuk dikongsikan. 


Thursday, December 11, 2014

[blog] Cara tambah Admin dan Author dalam blog.

Salam semua.
Tahukah anda, kita boleh tambah admin atau author ke blog?
Maksudnya, 1 blog tapi lebih dari seorang admin atau author.

Apa tu admin?
- Penulis dan mengurus blog.

Apa tu author?
-Penulis blog, dan tiada akses untuk mengurus blog.

Sebelum kita mula, pastikan anda telah pun masuk ke Blogger Dashboard anda.

Disebabkan entri ini pernah saya buat dalam bentuk pdf. Maka saya letak gambar sahaja, untuk memudahkan anda faham cara tambah admin ke blog anda.

AMARAN KERAS !!!

  • Hanya tambah individu sebagai Admin ke blog anda sekiranya anda percaya dan yakin bahawa individu berkenaan boleh dipercayai.
  • Sekiranya suatu blog mempunyai lebih dari seorang Admin. Salah satu Admin boleh singkirkan Admin yang satu lagi.
  • Paling teruk sekiranya, blog anda dirampas!
  • Pastikan, hanya memberi status Admin kepada individu yang anda betul-betul percaya.

Cara tambah Admin/ Author

Sila klik pada gambar rajah untuk tengok dengan jelas.


Rajah tambah Admin 1

Rajah tambah Admin 2

Rajah tambah Admin 3

Rajah tambah Admin 4

Rajah tambah Admin 5

Rajah tambah Admin 6

Rajah tambah Admin 7

Rajah tambah Admin 8

Rajah tambah Admin 9

Rajah tambah Admin 10

Rajah tambah Admin 11

Rajah tambah Admin 12

Rajah tambah Admin 13


Cara tukar status Admin kepada Author

Sila klik pada gambar rajah untuk tengok dengan jelas.

Rajah tukar status Admin ke Author 1 

Rajah tukar status Admin ke Author 2

Cara delete Admin dan Author

Sila klik pada gambar rajah untuk tengok dengan jelas.

Rajah delete Admin dan Author.

Tahniah!

Sekarang anda sudah cara untuk tambah dan kawal Author dan Admin di blog anda!
Selamat ber-blogging!

Semoga ilmu dan perkongsian berguna dikongsikan untuk manfaat ramai.

Suka saya kongsikan di sini beberapa peluang:

  1. Servis Bina/ Make-Over Blog untuk blogger blogspot, dengan caj semurah RM50 per blog. Klik di sini jika berminat.
  2. Workshop Pakar Blog. Saya sedang mengadakan survey untuk guru blog saya. Di workshop ini, anda diajar step-by-step untuk membina dan memiliki blog secara professional. Anda juga berpeluang belajar mengarang ayat dengan baik di blog. Klik di sini jika berminat.

Terima kasih kerana sudi luangkan masa anda membaca entri ini. 

Tolong jangan copy & paste entri ini, melainkan anda rasa entri ini ialah ilmu yang berguna untuk dikongsikan. 

Saya juga pakar dalam detox dan kuruskan badan,
anda boleh hubungi saya untuk pertanyaan,
dan *percuma konsultasi secara berterusan.
* Tertakluk pada terma dan syarat.

Nama: Afham Rusli 
SMS/Call/Whatsapp : 013-624 2598
Email : afhamrusli@gmail.com
Facebook : Afham Rusli
Facebook page : Afham-Rusli


[blog] Backup Blog Anda dengan Hanya 1 Butang

Salam semua.
Backup blog ada teramat penting!

Sekarang, anda mungkin kurang jelas tentang kepentingannya.

Jangan menyesal sekiranya blog anda rosak, atau kena hack, atau entri blog anda hilang tanpa jejak.
Menangis keluar air mata darah pun, benda dah jadi, tetap jadi.
Melainkan anda ada backup, untuk recover semula blog dan semua entri blog anda.

Sebelum memulakan backup blog, pastikan anda sudah berada dalam Blogger Dashboard anda.

Disebabkan entri ini pernah saya buat dalam bentuk pdf. Maka saya letak gambar sahaja, untuk memudahkan anda faham cara-cara backup.

Cara Backup Blog

Sila klik pada gambar rajah untuk tengok dengan jelas.

Rajah Backup 1

Rajah Backup 2

Rajah Backup 3

Rajah Backup 4

Rajah Backup 5

Alhamdulillah anda sudah mahir backup blog anda.

Macamana pula nak recover semula blog guna file backup tu?
Berikutnya ialah cara-caranya untuk recover semula blog.

Cara Recover Blog

Sila klik pada gambar rajah untuk tengok dengan jelas.

Rajah Recover 1

Rajah Recover 2

Tahniah!

Sekarang anda sudah mempelajari cara-cara untuk backup dan recover blog!
Selamat ber-blogging!

Suka saya kongsikan di sini beberapa peluang:

  1. Servis Bina/ Make-Over Blog untuk blogger blogspot, dengan caj semurah RM50 per blog. Klik di sini jika berminat.
  2. Workshop Pakar Blog. Saya sedang mengadakan survey untuk guru blog saya. Di workshop ini, anda diajar step-by-step untuk membina dan memiliki blog secara professional. Anda juga berpeluang belajar mengarang ayat dengan baik di blog. Klik di sini jika berminat.

Terima kasih kerana sudi luangkan masa anda membaca entri ini. 

Tolong jangan copy & paste entri ini, melainkan anda rasa entri ini ialah ilmu yang berguna untuk dikongsikan. 

Saya juga pakar dalam detox dan kuruskan badan,
anda boleh hubungi saya untuk pertanyaan,
dan *percuma konsultasi secara berterusan.
* Tertakluk pada terma dan syarat.

Nama: Afham Rusli 
SMS/Call/Whatsapp : 013-624 2598
Email : afhamrusli@gmail.com
Facebook : Afham Rusli
Facebook page : Afham-Rusli